A gandería e unha actividade económica, adicada a crianza de determinadas especies animais para sacar proveito deles, ben sexa a súa propia carne como os seus productos derivados, como leite, lá, coiro...
As principais especies explotadas son xeralmente do xénero bovino, porcino, equino, caprino, ovino e avícola... Aínda que ultimamente a cría de lebres, lontras (Lutra lutra) , visóns, e outros animais está a aumentar.
A producción cárnica comezouse a desenrolar a finais do século XV, como unha producción precaria, de escasos recursos, e escasa comercialización e consumo.
A gandería orixinouse no neolítico, se cadra o mesmo tempo que a agricultura, cando o home iniciou a domesticación de animais herbívoros e foi deixando nun segundo plan a caza e a recolección de froitos.
Alguns destes animais, como o vacuno, serviron ademais de polo seu aproveitamento cárnico, por ser empregados para carga e transporte de mercancia, tiro do arado, proporción de peles, e mais tarde leite e outros derivados. Por outra banda proporcionaban o abono necesario para os cultivos, axudaban o desmonte dos bosques e favorecian a creación de pastos…
Nas rexións do hemisferio norte, acostumabase a transladar o gando, segundo as estacións, o clima e o alimento, desde as zoas baixas e tepedas , ás altas e de montaña, no verán, e o revés no inverno,(trashumancia), favorecendo así a recuperación dos terreos explotados e mellores condicións para o gando..
Malia todo isto,malia que no pasado as practicas gandeiras non foran tan dañinas para o medio, ou en certos casos o favoreceran…Non diremos que todo estaba ben…
Votandolle un ollo ó Tratado de Agricultura General compuesta por Alonso de Herrera no 1515, e reeditada por Eloy Terrón en 1981.) podemos observar (entre moitas curiosidades, tradicións…moi interesantes) as atrocidades que se lles chegaban a facer os animais domesticos, tales como, mutilacións e outros “remedios” bastante salvaxes, co fin de tratarlles os males,aumentar a producción, ou sinxelamente, en moitas casos por tradiccións, creenzas ou ignorancia…
Durante os séculos XIX e XX, coa colonización europea de América, Australia e África, houvo unha gran explosión gandeira,que empregaron un sistema que comenzou a esgotar os recursos. Desde entón no chamado “mundo desenrolado” predomina este sistema.
As principais especies explotadas son xeralmente do xénero bovino, porcino, equino, caprino, ovino e avícola... Aínda que ultimamente a cría de lebres, lontras (Lutra lutra) , visóns, e outros animais está a aumentar.
A producción cárnica comezouse a desenrolar a finais do século XV, como unha producción precaria, de escasos recursos, e escasa comercialización e consumo.
A gandería orixinouse no neolítico, se cadra o mesmo tempo que a agricultura, cando o home iniciou a domesticación de animais herbívoros e foi deixando nun segundo plan a caza e a recolección de froitos.
Alguns destes animais, como o vacuno, serviron ademais de polo seu aproveitamento cárnico, por ser empregados para carga e transporte de mercancia, tiro do arado, proporción de peles, e mais tarde leite e outros derivados. Por outra banda proporcionaban o abono necesario para os cultivos, axudaban o desmonte dos bosques e favorecian a creación de pastos…
Nas rexións do hemisferio norte, acostumabase a transladar o gando, segundo as estacións, o clima e o alimento, desde as zoas baixas e tepedas , ás altas e de montaña, no verán, e o revés no inverno,(trashumancia), favorecendo así a recuperación dos terreos explotados e mellores condicións para o gando..
Malia todo isto,malia que no pasado as practicas gandeiras non foran tan dañinas para o medio, ou en certos casos o favoreceran…Non diremos que todo estaba ben…
Votandolle un ollo ó Tratado de Agricultura General compuesta por Alonso de Herrera no 1515, e reeditada por Eloy Terrón en 1981.) podemos observar (entre moitas curiosidades, tradicións…moi interesantes) as atrocidades que se lles chegaban a facer os animais domesticos, tales como, mutilacións e outros “remedios” bastante salvaxes, co fin de tratarlles os males,aumentar a producción, ou sinxelamente, en moitas casos por tradiccións, creenzas ou ignorancia…
Durante os séculos XIX e XX, coa colonización europea de América, Australia e África, houvo unha gran explosión gandeira,que empregaron un sistema que comenzou a esgotar os recursos. Desde entón no chamado “mundo desenrolado” predomina este sistema.
0 comentarios:
Publicar un comentario